De Promenade G.AN.D.A. 2018

download de G.AN.D.A. folder | download het G.AN.D.A. plan

23 deelnemers / 2 rustpunten

Professionele culturele ondernemers in de brede zin illustreren hun zorg voor het kwaliteitsvolle, artistieke, historische, duurzame, ambachtelijke…:  23 galeries, antiek- en designzaken en hedendaagse makers nodigen u graag uit in hun eigen zaak.
Er zijn ook twee rustpunten voorzien op de route. Op 9 van de 25 locaties opent een tentoonstelling op vrijdag 23 november, meer informatie vindt u in de folder. 

Historisch: 

Gent Antiques Design Art is gegroeid uit het initiatief van de Opendeurdagen van de Gentse antiquairs (sinds 1979), de Ganda XXI wandelroute (sinds 2012) en Gent Revisited (2017). 
In tegenstelling tot bijvoorbeeld gespecialiseerde beurzen, waar handelaars een stand kunnen huren op een locatie ver van hun zaak, wil de Promenade de bezoeker uitnodigen in de zaken van de 25 deelnemers. De promenade wil de bezoeker ook nieuwe ijkpunten in de Stad bezorgen, waar ze het hele jaar door terecht kunnen. 

Het bezoek praktisch:

Je kan de wandeling starten waar en wanneer je wil tijdens de zesdaagse, je kan de route volgen of  de locaties willekeurig bezoeken, in wijzerzin of in tegenwijzerzin, te voet, met de fiets of met steun van de wandelbus.

Bij plan uw bezoek vind je alle info over fietshuur, parkeergelegenheid binnen en aan de rand van de stad en openbaar vervoer.
Je kan de folder met het plan van de promenade oppikken in elke deelnemende zaak of je kan die bovenaan deze pagina downloaden. 

Het bezoek inhoudelijk: wat is er te zien?

Galerie S. & H. De Buck toont in november “The Belly of Trees”, schilderijen en tekeningen van Sven Verhaeghe en opent in december de groepstentoonstelling “Intimacy”, met werk van Hervé Martijn, Johan Clarysse, Philip Henderickx, Maureen Bachaus, Jean De Groote, Christine Marchand, Andreas Lyberatos, Christina Mignolet, Robine Clignett, Willy Vynck, Hans Defer, Patrick Keulemans, Frans Westers, Patrick Verlaak, Sven Verhaeghe, Bilal Bahir, enz.  Men vindt er permanent hedendaagse juwelen en objecten vervaardigd door edelsmid Siegfried De Buck.

Op 23 november opent in de projectwinkel Artikel Nr in de Keizer Karelstraat een thematentoonstelling over mond geblazen glas met als koninginnenstuk het nieuwe Artikel nummer  9.  De samenwerking tussen Artikel Nr. en glasblazer Eric Pipien resulteerde in Artikel Nr. 9, een mond geblazen glazen kerstbol van 7 gerecycleerde “Kattenogen Knikkers”.  Product wordt op de nocturne voorgesteld en voor het eerst verkocht.  Er zullen ook andere glazen objecten en “Objets Trouvés” tentoongesteld worden.

(U volgt de Keizer Karelstraat in noordelijke richting, bewondert de samenvloeiing van Leie en Schelde vanop de brug, tussen de nieuwe kaaien van de Reep, en stapt verder richting St-Jacobs, waar een cluster van 4 locaties de hoek vormt van Vlasmarkt, Nieuwpoort en Bij St-Jacobs.)

Galerie VLASK focust op hedendaagse sculpturen van zeer verscheiden figuratieve en abstracte binnen- en buitenlandse beeldhouwers.

Patsy Van Damme exposeert haar collectie hedendaagse juwelen in eigen atelier en showroom EbbenGouD en nodigt voor de gelegenheid Deborah Nyst uit, die haar aquarellen en oliewerken presenteert.  

Naast EbbenGouD vindt men Design 7, de galerie met vintage design klassiekers èn specials van Frederic Rozier.

Galerie St-John organiseert haar jaarlijkse gecatalogeerde tentoonstelling met belangrijke schilderijen en sculpturen van o.a. A. Rassenfosse,  Jan De Clerck, G. De Smet,  L. De Smet, G. Verbanck, D. Ingels, J. Canneel, W. Van Hecke, A. Cortier en precieuze verzamelobjecten en collectiestukken. Dit jaar wordt de kapel ingenomen door 2 tentoonstellingen.  ‘Het Andere Modernisme - Figuratieve schilder- en beeldhouwkunst 1920-1960’  presenteert werk van o.a. F. Van den Berghe, H. Malfait, A. Saverys, A. Servaes, J. Verdegem, J. Cantré, K. De Bondt, J. De Sutter, V. Lorein. De 2de tentoonstelling behandelt het landschap in de 19de en 20ste eeuw met werken van  E. Claus, R. Ménard, A.J. Heymans, G. De Smet, L. Tytgadt e.a.
Verder worden bijzondere kunstvoorwerpen uit  de periode 1850-1960 geëxposeerd.

Vlakbij vindt u als rustpunt op de route apero- en wijnhuis Baravins, Steendam 53.  

50 m verder, in de richting van het Belfort, presenteert antiquair Emil Fonfoneata een grote verscheidenheid aan antiquiteiten met een voorliefde voor bijzondere stukken in zilver.  Een paar Franse kandelaars uit het eerste kwart van de19de eeuw (Paris 1789 – 1809) van het atelier Pierre Paraud pronken naast een Spaans chrismatorium uit de 16de eeuw, vervaardigd in Zaragoza, in het atelier Hernando de Oñate .

Aan de overkant van de Belfortstraat stappen we binnen bij YD Nordic House, concept store van nieuw Scandinavisch design met het YD Kafé waar je ook Scandinavische gerechten kan proeven. 

Men wandelt naar het pleintje Bij St-Jacobs, naar de charmante antiekzaak Baudeloo op het Beverhoutplein.

Het parcours loopt verder langs de Ottogracht. Het Tijdreisbureau toont vintage design en rariteiten en ontvangt fotograaf Bart Ramakers.  In zijn foto’s wordt een nieuw beeld van de ‘condition humaine’ opgebouwd vanuit fragmenten van mythen en legenden, evangelies en sprookjes, opera’s en films. De kunstenaar is aanwezig tijdens de vernissage.

Overbuur Cargo Licht&zinnig bouwde een platform voor licht-designers en licht-kunstenaars uit. Wars van alle trends creëren Cargo en zijn ontwerpers sinds 1989 zowel woonverlichting (op maat) als absolute kunstwerken. Kunstenaar-ontwerpers maken bruikbare uitzonderlijke licht-objecten in allerlei materialen, rekening houdend met functie en sfeerschepping.  Toegepaste kunst en design gaan hier perfect samen en vergroten de mogelijkheid om tot een unieke ambiance te komen, die met enkel designverlichting niet mogelijk is.

Via antiquair Jan Parret in Oudburg, gespecialiseerd in antiek en toegepaste kunsten vóór 1850, bereikt men Cecilia Jaime Gallery.

Cecilia Jaime Gallery toont tijdens de 39° promenade recent werk van Koen Meersman (°1972). Volgend op zijn eerste solo show (2015) in deze galerie, toont de kunstenaar zijn verdere zoektocht naar de creatie van ruimte vanuit het systematische ordenen van materialen en technieken. Hij focust daarbij opnieuw op de productie van papieren structuren die ontstaan door het systematisch aaneenschakelen van duizenden identieke en handgesneden papieren modules (3x6cm).

Een beetje verder komen we bij galerie Down to Art, de eerste galerij in Gent die zich exclusief wijdde aan internationale hedendaagse figuratieve kunst, en dat sinds 18 jaar. Tijdens Ganda opent hier een groepstentoonstelling met werk van Tresilience, een collectief dat de klassieke schilderkunst combineert met maatschappijkritische thema’s in streetartstijl. Ze worden versterkt door beeldhouwers Philippe Timmermans, Jurga, Robert Bischof, en Marc De Corte.
Vaste waarde Edo Kaaij stelt eveneens zijn nieuwste schilderijen voor.

Zin in een pauze? Hotel Harmony, Kraanlei 37, stelt zijn lounge open voor bezoekers tijdens de G.AN.D.A. promenade! (Vergeet niet de prachtige trap te bewonderen!)

De wandeling voert de bezoeker langs het Gravensteen naar de Burgstraat waar twee overburen hun antiekzaak hebben.  Bij Coppens-Joos Oriental Antiques kan je een collectie oosterse meubelen, netsukes en etnische kunstvoorwerpen bewonderen. 

Jan Muller Antiques exposeert in zijn deels hedendaags, deels 17de, 18de eeuwse pand een bijzondere verzameling kunst en antiquiteiten.  

We maken rechtsomkeer en lopen de Jan Breydelstraat in. Hier vinden we Galerie Lingier – Leviart.  Tijdens Gent Antiques Design Art 2018 ontdek je er nieuwe aanwinsten zoals Philippe Vandenberg, Raoul De Keyser, Luc Peire, Amédée Cortier , Guy Van Bossche, Prosper De Troyer, Roger Raveel, Bram Bogart, René Heyvaert, Gilbert De Cock, Etienne Van Doorslaer, Gilbert Swimberghe…

We lopen verder via de Drabstraat, waar Art & Antiques Invest huist in een prachtig pand waar elke ruimte nieuwe ontdekkingen brengt, naar de Oude Houtlei, en treden binnen in het prachtige Hotel Verhaegen, de 18de eeuwse patriciërswoning van de interieur ontwerpers Neoo Selon Neo. Design meubilair en een rijke stoffering, een prachtige combinatie van klassiek met een eigentijds tintje.  We vervolgen het parcours via de Zwartezustersstraat en vinden Surplus interieur.  Linda Raets presenteert Denemarken #Japan.  Designers Naoto Fukasawa, Inoda & Sveje, Finn Juhl, Kai Kristiansen, Jasper Morrison, Philipp Mainzer en David Chipperfield ontwerpen stukken waarin een soort van fusion tot stand komt tussen de Japanse ambachtelijke traditie en wat men herkent als het internationale hedendaagse design. Het machinale en het ambachtelijke komen samen in kwaliteitsvolle, mooi afgewerkte, zuivere vormen.  We vervolgen de tour tot in Onderbergen, waar ons de smaakvolle winkel van Monique Heyvaert wacht, waar oude juwelen en verfijnde antiquiteiten zich laten bewonderen en Pieter Vanden Daele en Jan Desmarets exposeren tijdens de G.AN.D.A. Promenade.

We wandelen verder richting Kouter via D&Art, waar een tentoonstelling loopt met de oorlogsetsen van Jules De Bruycker, tot bij Francis Maere Fine Arts, op de eerste verdieping van het 18de eeuwse Hotel Falligan.  De tentoonstelling ‘Frozen Moments’, met nieuw werk van Hanneke Beaumont, opent er op 23 november en tegelijk wordt een nieuwe monografie uitgegeven bij Lannoo.

Alle deelnemers stellen gedurende deze zesdaagse hun prachtige ruimtes graag open voor de bezoeker én voor kunst, antiek en design!